Egyedtér modell

Az egyedtér modell mint adatmodellezési megoldás a MAKETT rendszer elméleti magja. A modellbe és a modellen alapuló adatelemzési, adattisztítási, azonosítási eljárásokba olyan tudáselemek integrálódtak, amelyek több, mint 10 éves kutatás-fejlesztés eredményeként állnak rendelkezésre. A MAKETT algoritmus ún. egyedeken, egyedtereken és egyedterek rendszerén működik.

Az alábbi ábrán látható a "hagyományos" jellegű, időszakonként elvégzett adattisztítási és adatkonszolidációs folyamatok által elérhető eredmény, valamint az egyedtér modell alkalmazásával elérhető eredmény. A "hagyományos" modell életciklusában látható, hogy az adatkonszolidációs folyamat végrehajtása után folyamatos adatminőségi romlás történik egészen addig, amíg az adatkonszolidációs folyamat végrehajtása újra meg nem történik. Az egyedtér modell alkalmazásával:

  • A hatékonyabb adattisztítás és a pontatlan információk alapján történő "új generációs" keresési megoldások révén már a kezdetekben is bizonyíthatóan jobb adatminőség érhető el a jelenlegi piaci termékekhez képest. A későbbiekben pedig az adaptív módszerek és az adattartalom bővülése miatt folyamatos adatminőségi javulás várható.
  • A modell lehetővé teszi - a folyamatos adatmonitorozás és a standard formák alkalmazása miatt - az adatminőség folyamatosan magas szinten tartását. Ennek alkalmazásával a kezdeti adatkonszolidáció által elért szint "környezetében" tartható az adatminőség, jóval kisebb ingadozásokkal, mint ahogyan az a "hagyományos" megoldások alkalmazása esetén tapasztalható.
A "Hagyományos" és az "Egyedtér alapú" módzserek összehasonlítása az adattisztaság és az idő függvényében
alt